Samen met twee Duitse investeringsmaatschappijen is CMA CGM sinds 21 december officieel eigenaar van Griekenland’s tweede haven, Thessaloniki.


Onder de naam South Europe Gateway heeft het consortium van Deutsche Invest Equity Partners, Belterra Investments en Terminal Link, een dochterbedrijf van CMA CGM, een concessie voor een 67% groot belang in de haven tot 2051.

Het consortium was eerder dit jaar al als winnaar uit de aanbesteding gekomen, met een bod van 232 miljoen euro. De totale waarde van de overeenkomst bedraagt 1,1 miljard euro. In dat bedrag zitten verplichte haveninvesteringen ter waarde van 180 miljoen euro en omzet en winstuitkering voor Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF), dat belast is met de privatisering van Griekse bedrijfsonderdelen.

Volgens voorzitter Aris Xenofos van het fonds vormt de exploitatie van Thessaloniki door South Europe Gateway samen met de concessie voor Pireaus die vergeven is aan Cosco ‘een as van groei en ontwikkeling’ voor het land. HRADF houdt een belang van 7,22% in de haven.