Nijmegen is officieel een zeehaven geworden nu BCTN Nijmegen een vergunning heeft gekregen om zeeschepen te ontvangen.


Zeeschepen mogen voortaan direct voor de kade van BCTN in Nijmegen afmeren. In de praktijk gaat het om kruiplijncoasters, dat zijn zeewaardige schepen die qua formaat gelijk zijn aan een binnenvaartschip.

Het overslagbedrijf toont zich tevreden. Met de komst van zeeschepen krijgt de terminal een directe verbinding met andere landen rond de Noordzee, zonder tussenkomst van extra overslag op een binnenvaartschip in Rotterdam of Antwerpen. Daardoor kunnen goederen sneller worden geïmporteerd en geëxporteerd en hoeven er minder trucks over de weg.

Ook heeft BCTN een overeenkomst gesloten met de gemeente Nijmegen en energieleverancier ENGIE voor de duurzame ontwikkeling van het terrein dat is vrijgekomen door de sluiting van ENGIE’s kolencentrale eind 2015.
De energieleverancier werkt op dat terrein sindsdien aan de ontwikkeling van de Groene Delta, een nieuw industriegebied dat zich richt op duurzame energie, innovatie en werkgelegenheid.

Samen willen de drie partners uitwerking geven aan ‘een mogelijke toekomstige duurzame logistieke functie van het terrein’. BCTN heeft alvast en duidelijke visie. Het bedrijf ziet mogelijkheid voor de bouw van duurzame distributiecentra met zonnepanelen op het dak en de inzet van elektrische heftrucks, vrachtwagens en containerschepen die kunnen opladen met windenergie.