De volumes in de luchtvrachtsector en het wegvervoer blijven het goed doen op de logistieke barometer van de Danske Bank. Voor de containervaart verwachten de expediteurs een ‘aanzienlijke daling’.


De zogeheten Freight Forwarding Index liet groeiende volumes zien in het landvervoer en bij de luchtvaartmaatschappijen voor de maand november. Luchtvracht kwam op de index uit op 67 punten in november en dat is een stijging vergeleken met twee maanden geleden. De verwachting onder de ondervraagde expediteurs is dat het luchtvrachtvolume de komende maanden verder zal stijgen.

Ook het landvervoer in Europa trekt verder aan, blijkt uit de index. Voor de maand november lag die op 60 punten en dat is ‘aanzienlijk hoger’ dan twee maanden geleden. Voor de komende maanden blijft het volume in het Europese wegvervoer stijgen, maar is er wel sprake van een bescheiden toename, aldus de Danske Bank.

Over de volumes in de containervaart blijven de Europese expediteurs pessimistisch. De zeevrachtindex van de Danske Bank over de maand november eindigde op 37 punten en dat betekent een daling vergeleken met twee maanden geleden. Ook voorzien de deelnemende expediteurs voor de komende maanden geen verbetering. De vrachtbemiddelaars verwachten eerder een ‘aanzienlijke daling van het volume’.