De Duitse toezichthouder heeft na jarenlang onderzoek vastgesteld dat de bedrijven tussen 2002 en ‘minstens’ 2013 opdrachten en omzet in verschillende Duits haven onder elkaar verdeeld hebben. Ook Unterweser Reederei en diens dochterbedrijf Lütgens & Reimers deden aan de kartelafspraken mee, maar ontsprongen de dans omdat zij die bij het Bundeskartellamt hebben gemeld.

Het Kartellamt werkte in het onderzoek samen met de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat, volgens de Duitsers, ook Nederlandse bedrijven aan de afspraken meededen. De ACM heeft bekendgemaakt dat het onderzoek naar de sleepsector is stopgezet ‘omdat het Bundeskartellamt de beste papieren had om op te treden tegen het kartel’.

Volgens het Kartellamt werden in 2000/2001 quota-afspraken gemaakt tussen de Duitse havenslepers en de Nederlandse bedrijven, die toen actief werden in Hamburg en Bremen. Daarbij gaat het om Boskalis-dochter Smit en Kotug, die hun Europese havensleepdiensten inmiddels in een joint venture hebben ondergebracht.

Tegen één onderneming is het onderzoek nog niet afgerond, heeft het het Bundeskartelamt laten weten. De ACM wil niet zeggen of dat een Nederlands bedrijf is. Het Duitse Louis Meyer deed ook aan het kartel mee, maar wordt wegens ‘verzachtende omstandigheden’ niet beboet. Bovendien heeft dat bedrijf zich inmiddels uit de sleepmarkt teruggetrokken.