Het eerste volledige elektrische vrachtschip in China is onlangs te water gegaan. Het vaartuig kan zo’n 2.000 ton aan vracht vervoeren en heeft een topsnelheid van bijna dertien kilometer per uur.


De lengte van het schip is zeventig meter en het is veertien meter breed. De laadcapaciteit is 2,4 MWh en het schip kan op één laadbeurt tachtig kilometer varen, meldt China Daily. Ontwikkelaar van het stroomschip is Hangzhou Modern Ship Design & Research.

Het initiatief komt uiteraard voort uit de noodzaak duurzaam te transporteren. In andere modaliteiten, bijvoorbeeld het wegtransport, zijn diverse zero-emissie oplossingen in aantocht. Zo heeft de Amerikaanse fabrikant Nikola een waterstoftruck ontwikkeld en werken onder andere Tesla en Toyota aan een volledig elektrische vrachtwagen.

Om concurrerend te blijven, is het voor de scheepvaart ook van belang om de uitstoot van schadelijke stoffen aan te pakken. Opvallend is wel dat het nieuwe Chinese schip wordt gebruikt voor het transporteren van de meest vervuilende energiebron, namelijk kolen.