De Noorse elektrochemieproducent Elkem heeft zich aangesloten bij het BICEPS Netwerk, waarin vooraanstaande verladers containerrederijen pushen hun schepen te verduurzamen.


Het BICEPS Netwerk meet de de duurzaamheidsprestaties van de containerrederijen en geeft hen op basis daarvan een bepaalde score. Die gebruiken zij vervolgens in de allocatie van hun lading. Hoe lager de score, hoe minder de verladers diensten van de rederij zullen gebruiken.

Met de toetreding van Elkem is het aantal deelnemende verladers nu gegroeid tot tien. Het netwerk is opgericht door DSM, ABInbev, AkzoNobel, Friesland Campina en Huntsman, maar sinds de oprichting hebben ook Farm Frites, IOI Loders Croklaan, Lamb Weston/Meijer en Vion Food Group zich in het gezelschap gevoegd.

De bedrijven hopen samen meer te kunnen bereiken. ‘AkzoNobel is met 50.000 teu per jaar een grote verlader, maar ten opzichte van het totale ladingaanbod zijn wij nog altijd een kleine speler’, zei Eric Majoor van AkzoNobel in een eerder gesprek met deze krant. ‘Hoe meer verladers samenwerken, hoe meer invloed dat heeft. Het gaat om de power of demand.’

Lees hier een uitgebreid artikel over het BICEPS Netwerk terug.