Havenbedrijf Antwerpen en het Belgische staatsfonds FPIM steken 5,25 miljoen euro in het dataplatform NxtPort.


Dat gebeurt in de vorm van een participatie in het aandelenkapitaal en een achtergestelde lening in de verhouding 75% Havenbedrijf/25% FPIM. NxtPort is ruim een jaar geleden opgericht op initiatief van een aantal grote spelers als BASF, MSC, Katoen Natie, DP World en PSA met steun van de ondernemersorganisaties Alfaport en Voka.

In maart van dit jaar werd Daniel Lievens, medeoprichter van afhaalpuntennetwerk Kiala, aangetrokken als CEO. Vorige maand zijn de eerste applicaties geïntroduceerd, waaronder Secure Container Release, dat gebruik maakt van blockchain-technologie. Verder zijn er inmiddels applicaties voor tracking en tracing en het automatisch genereren van scheepsmanifesten.

Volgende stap is volgens Lievens om applicaties te ontwikkelen om douaneprocessen te vergemakkelijken, de terminalcapaciteit efficiënter te benutten en de afhandeling van de binnenvaart te verbeteren. Voorzitter Karel Plasman verwacht dat NxtPort uiteindelijk een rol kan spelen als ‘digitaal platform voor de slimme logistieke toekomst van Vlaanderen en België’.