In de haven van Antwerpen dreigt sociale onrust door een voorstel om de werking van de haven-cao te beperken. Een vakbondsbestuurder heeft al gedreigd de haven ‘plat’ te leggen.


De zaak draait om de wet-Major, die de havenarbeid in de Belgische zeehavens regelt en al jaren onderwerp is van een verhit debat. De Vlaamse liberale politieke partij Open Vld heeft nu een wetvoorstel ingediend om de werking te beperken tot het laden en lossen van zeeschepen. Dat wordt gesteund door de eveneens liberale regeringspartij N-VA.

Aanname van het voorstel kan ertoe leiden dat zo’n 1.500 logistieke werknemers van de naar schatting in totaal 6.300 havenarbeiders niet langer onder de haven-cao vallen. Vakbond BTB, de grootste bond in de haven, is daar faliekant op tegen. Bestuurder Marc Loridan omschrijft het voorstel als ‘sociale dumping’, waarbij veel havenwerkers een fors deel van hun loon zouden moeten inleveren.

Loridan is niet gevoelig voor het argument dat toepassing van de haven-cao op distributiearbeid de Antwerpse haven onaantrekkelijk zou maken voor logistieke activiteiten. Hij stelt dat er al een regeling is voor logistieke werknemers in de haven en dat die een kwart tot een derde minder loon krijgen dan een havenarbeider.