Voormalig CEO van A.P. Moller-Maersk Nils Smedegaard Andersen treedt aan als voorzitter van de raad van bestuur bij Unifeeder.


Smedegaard Andersen trad vorig jaar af als topman bij Maersk en werd vervangen door de CEO van Maersk Line Søren Skou, onder wiens leiding het bedrijf is opgesplitst in een transport- en energiedivisie. Die laatste wordt nu afgestoten.

Sinds zijn vertrek bij Maersk is Smedegaard Andersen actief als bestuurslid van Nordic Capital Funds, BP, Unilever en tevens bestuursvoorzitter bij Danske Supermarked. Zijn rol bij Unifeeder is de eerste in de scheepvaartindustrie sinds zijn vertrek bij Maersk.

Smedegaard Andersen heeft de rol bij Unifeerder waarschijnlijk verworven via zijn functie bij Nordic Capital, dat grootaandeelhouder van Unifeeder is.

De voormalige Maersk-topman wil Unifeeder helpen om verder te groeien en nieuwe markten te ontwikkelen, ‘mogelijk door fusies of overnames’.

Unifeeder heeft een sterk jaar achter de rug met een volumegroei van 10%. De omzetgroei zal nog hoger uitvallen en wordt gedreven door schaalvoordeel, een hoge bezettingsgraad en optimalisatie van IT en de operationele bedrijfsvoering. In de shortseamarkt heeft de rederij naar eigen zeggen marktaandeel gewonnen, terwijl er in het feedersegment sprake was van flinke groei.