Na maandenlang door golven tegen de rotsen te zijn gebeukt is het door Seatrade gecharterde en gestrande schip ‘Kea Trader’ in tweeën gebroken.


De helften zijn niet gezonken, maar liggen los van elkaar op het harde Durand Rif nabij Frans-Polynesië waar het schip medio juli op strandde. Het schip, dat wordt gecharterd door Seatrade maar eigendom is van Lomar Shipping, werd al als total loss beschouwd.

Het Nederlandse bergingsbedrijf Ardent is al maanden bezig met de berging van het schip, maar die wil door het onstuimige weer ter plaatste niet vlotten. Er staat een bijna continue deining in het gebied. Omdat lichters door die weersomstandigheden slechts af en toe in de buurt kunnen komen is een groot deel van de 756 containers aan boord met een Skycrane helikopter gelost.

In het ruim van het schip staan nog altijd 108 containers. Twee containers zijn door het breken van het schip overboord geslagen. Zowel de containers als het schip worden in de gaten gehouden. Volgens een woordvoerder van Lomar Shipping is het nog steeds de bedoeling om het wrak volledig te verwijderen.

De in 2017 gebouwde ‘Kea Trader’ (2.194 teu) was en route van Papeete in Frans-Polynesië naar Noumea in Nieuw-Caledonië toen het op 12 juli om nog onbekende redenen vastliep op het Durand rif. De bemanning bleef daarbij ongedeerd. Het schip was in april van de werf gekomen.