Damen Shipyards koopt de enorme scheepswerf Daewoo Mangalia Heavy Industries in het Roemeense Mangalia aan de Zwarte Zee.


Daewoo heeft die werf in 1997 samen met de lokale scheepsbouwer Mai Mangalia opgericht met de Koreanen als meerderheidsaandeelhouder. Damen neemt nu het belang van Deawoo over. Damen is in Roemenië al eigenaar van Galati-werf, die met 2.300 m2 de grootste werf is in het meer dan dertig locaties tellende wereldwijde netwerk van de Nederlandse groep. Die werf ligt overigens zo’n honderd kilometer stroomopwaarts aan de Donau.

De Mangalia-werf heeft een oppervlakte van bijna honderd hectare en beschikt over drie droogdokken met een gezamenlijke lengte van bijna een kilometer, alsmede afbouwkades van samen 1,6 kilometer. De droogdokken zijn 48 tot zestig meter breed en daarmee toegankelijk voor zeer grote schepen.

De Roemeense toezichthouder heeft al ingestemd met de overname en Damen voert nu gesprekken met de Roemeense regering om het complex een nieuwe impuls te geven.