De Franse olie- en gasmaatschappij Total neemt de LNG-activiteiten van het eveneens Franse energiebedrijf Engie over.


Met de aankoop wordt Total de op een na grootste speler ter wereld op de LNG-markt, na het Nederlands-Britse Shell. Met de aankoop is minimaal 1,5 miljard dollar gemoeid. Het bedrag kan nog met 550 miljoen dollar oplopen als de marktomstandigheden voor LNG de komende jaren verbeteren.

LNG is vloeibaar gemaakt aardgas. Door het gas vloeibaar te maken kan het makkelijker worden vervoerd. De aankoop door Total behelst de totale LNG-productietak van Engie, bestaande uit deelnemingen in LNG-fabrieken, LNG-schepen en installaties in Europa om de LNG weer om te zetten in gas.

Total is sterk aan het uitbreiden. Het bedrijf kocht recent ook Maersk Oil van A.P. Moller-Maersk voor een bedrag van 7,45 miljard dollar in aandelen- en schuldtransacties.