Damen Shipyards heeft opdracht gekregen van Smit Lamnalco voor de levering van vier havensleepboten met een trekkracht van tachtig ton.


De ruim dertig meter lange vaartuigen moeten volgend jaar worden afgeleverd. Smit Lamnalco, voor de helft in handen van Boskalis, maakte de order bekend op de beurs Europort in de Rotterdam. De groep, een joint venture met de Saoedische Rezayat-groep, heeft al meer dan vijftig Damen-vaartuigen in zijn vloot.

Volgens salesmanager Jeroen van Woerkum van Damen speelde de korte levertijd een cruciale rol in het toekennen van de opdracht. Smit Lamnalco heeft recentelijk terminalcontracten voor de levering van sleepdiensten in Oman en Australië binnengehaald. In beide landen zullen twee nieuwe slepers worden ingezet.

In Australië gaat de groep werken in opdracht van het mijnbouwconcern Rio Tinto voor een project in de havenstad Weipa in het uiterste noorden van Queensland, Australië. Bij het andere contract gaat het om de Oman India Fertiliser Company in de haven van Sur aan de toegang tot de Golf van Oman.