Boskalis wil de Nederlandse zeevarenden bij dochter Fairmount Marine toch verruilen voor personeel uit lage lonen landen.


FNV/Nautilus-bestuurder Marcel van Dam zegt dat Boskalis heeft laten weten dat dat de ongeveer twintig Nederlanders bij het zeesleepbedrijf voor medio volgend jaar plaats moeten maken voor uitzendkrachten van het bureau Anglo Eastern. Hij zegt dat het aannemingsconcern weigert om ‘nut en noodzaak’ van die vervanging aan te tonen en dat ook de betrokken werknemers informatie wordt onthouden.

De bond eist dat Boskalis dat alsnog doet en heeft de ondernemingsraad gesommeerd om informatie te verstrekken, waarop het uitgebrachte advies is gebaseerd. Als die daar niet op in gaan, stapt de bond mogelijk naar de rechter en volgen er acties. In een persbericht zegt de bond dat Boskalis de Nederlanders domweg ‘te duur’ vindt en ze om die reden wil ‘dumpen’.

Boskalis kondigde de operatie vorig jaar al aan in het kader van een concernbrede reorganisatie, waarbij 24 schepen werden afgestoten en 650 banen moesten verdwijnen. Onder druk van acties van de bonden, onder meer bij de poort van het hoofdkantoor bij Papendrecht, stelde Boskalis de vervanging bij Fairmount uit tot eind dit jaar. Zo kreeg het dochterbedrijf tijd om betere resultaten te bereiken.