Het Port State Control-stelsel (PSC) overweegt om de stoppen met de publicatie van zwarte, grijze en witte lijsten van scheepvaartvlaggen.


Dat voorstel maakt deel uit van een aantal aanbevelingen die zijn voorgelegd aan de International Maritime Organization (IMO), de VN-afdeling voor de scheepvaart. Dit meldt de Amerikaanse scheepvaartsite gCaptain.

De inspectie-organisaties zouden van mening zijn dat de aandacht meer gericht moet worden op de kwaliteit van individuele schepen, in plaats van op de vlag waar ze onder varen. De PSC-organisaties publiceren in hun jaarverslagen nu nog jaarlijks ranglijsten van vlaggenstaten.

Landen, waarvan schepen relatief veel gebreken vertonen, komen op de zwarte lijst. Daarnaast is er witte lijst voor landen die relatief goed presteren en een grijze lijst voor een tussencategorie. Geïndustrialiseerde landen staan door de bank genomen op de witte lijst, exotisch oorden als Sierra Leone, Belize, Cambodja en Togo scoren steevast laag.

Sinds de oprichting van het eerste PSC-stelsel in 1982 in Europa is het aantal stelsels wereldwijd gegroeid tot tien. Zo werken nu onder meer landen in Latijns Amerika, de Pacific, rondom de Zwarte Zee en aan de Perzische Golf met elkaar samen op het gebied van scheepsinspectie. De VS heeft zijn eigen PSC-stelsel: de kustwacht.