APM Terminals heeft in het derde kwartaal 700.000 containers meer overgeslagen dan vorig jaar. Die groei is voor een groot deel te danken aan de nieuwe terminal op Maasvlakte 2.


Dat schrijft Maersk in zijn kwartaalverslag.

Financieel presteerde het overslagbedrijf ondanks de volumegroei minder goed dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De omzet daalde met een kleine 40 miljoen tot iets meer dan 1 miljard dollar. Het omzetverlies wordt veroorzaakt door het verlies van diensten in de Verenigde Staten. APM Terminals wist dat negatieve effect slechts gedeeltelijk te compenseren met nieuwe activiteiten in andere markten.

De gemiddelde bezetting van de terminals lag met 64% bijna 10% lager dan vorig jaar, maar dat komt gedeeltelijk door de ingebruikname van nieuwe terminals in Lázaro Cárdenas in Mexico, Izmir in Turkey en Quetzal in Guatemala. Zonder de invloed van deze terminals zou de gemiddelde terminalbezetting op 68% uitkomen.

Met een volumegroei van 6,5% groeide de overslag van het bedrijf meer dan de gemiddelde havengroei van 5,7%, volgens berekening van Drewry. Dat is met name te danken aan de groei in volumes op de MV2 terminal in Rotterdam en een aantal joint venture terminals in China.

Het bedrijfsresultaat (ebit) zakte van een stevige plus van 171 miljoen dollar weg naar een verlies van 243 miljoen dollar als gevolg van een aantal grote afschrijvingen met een totale waarde van 374 miljoen dollar. Die waren nodig om de boekwaarde van enkele terminals bij te stellen naar actuele niveaus. Netto heeft het bedrijf een verlies van 267 miljoen dollar geboekt.

APM Terminals heeft in het afgelopen kwartaal de terminal in Zeebrugge verkocht aan Cosco Shipping. Die deal wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond.

Volgens APM Terminals toont het oost-west netwerk van de rederijen tekenen van stabiliteit nu de grote, nieuwe alliances zijn gesetteld. Hoewel de terminaloperator door de verschuiving in die allianties een aantal diensten heeft verloren, hebben de volumes van HMM en Hamburg Süd een positief effect op de totale overslag.