Het aantal vacatures in de sector transport en logistiek in België is sinds vorig jaar gestegen met 30%. Veel vacatures blijven nu meer dan zestig dagen openstaan.


Dat heeft de wereldwijde vacaturesite van Indeed berekend. Deze site wordt maandelijks in ruim zestig landen bezocht door 200 miljoen werkzoekenden. In België kunnen mensen momenteel gemakkelijk in de logistiek terecht, mits ze over de juiste kwalificaties beschikken.

Door de economische groei en de aanhoudende opmars van het webwinkelen neemt het aantal vacatures sterk toe, en helemaal nu de eindejaarsfeesten voor de deur staan. Alleen al om rond Sinterklaas en Kerstmis pakjes te bezorgen zijn honderden extra mensen nodig.

Er is ook grote behoefte aan hoger opgeleiden en ervaren mensen in de logistiek. Vacatures voor hoger personeel staan nu in ruim 82% van de gevallen meer dan zestig dagen open, becijfert Indeed. Er is onder meer schaarste aan IT-personeel.

Ook bij andere beroepsgroepen kunnen vacatures langer dan zestig dagen blijven openstaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor chauffeurs (82,6%), personeel bij scheepvaartagenten (ruim 53%) en voor analisten in de bevoorradingsketen en dispatchers (beide ruim 50%).

Sander Poos, die de leiding heeft bij Indeed Benelux, denkt dat goede werkgevers ook in de huidige krappe arbeidsmarkt hun slag wel kunnen slaan. Ze moeten ervoor zorgen dat hun vacatures sneller worden gevonden door onder meer een nauwkeuriger functieomschrijving en specifiekere functietitels.