De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross heeft een aanzienlijk belang in de gasrederij Navigator, die op grote schaal zaken doet met mensen uit de omgeving van de Russische president Poetin.


Dat heeft het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) onthuld na onderzoek van de zogenoemde Paradise Papers, vertrouwelijke documenten van het op Bermuda gevestigde trustkantoor Appleby. Die zijn aanvankelijk naar de Süddeutsche Zeitung gelekt en vervolgens via ICIJ gedeeld met zo’n negentig negentig mediabedrijven wereldwijd, waaronder in Nederland Trouw en het FD.

Offshore-vennootschappen waarin Ross samen met andere investeerders participeert, hadden vorig jaar 31,5% van de aandelen in Navigator in handen. Dat heeft sinds 2014 goed voor bijna 70 miljoen dollar diensten geleverd aan het Russische petrochemische bedrijf Sibur. Dat bedrijf is in handen van Poetins schoonzoon Kirill Shamalov en de twee oligarchen Gennady Timchenko en Leonid Mikhelson.

Ross maakte carrière als reorganisatieadviseur, onder andere voor de investeringsbank N M Rothschild & Sons en zette later zijn eigen investeringsfonds, WL Ross & Co, op. Bij zijn aantreden als minister begin dit jaar stootte hij een groot aantal van zijn belangen af, maar hield hij ook een aantal belangen aan, met name in de scheepvaart.

Tijdens een hoorzitting voorafgaand aan zijn benoeming is niet expliciet gevraagd naar Navigator, maar hij heeft er zelf ook geen melding van gemaakt. De statutair op de Marshalleilanden gevestigde rederij is één van ’s wereld grootste LPG-vervoerders en beschikt over een vloot van 34 schepen. Die doen ook regelmatig Nederlandse havens aan.

De link die nu wordt gelegd tussen de Trump-regering en de Poetin-entourage is vooral gevoelig omdat Ross als minister van handel een belangrijke stem heeft bij het opleggen van economische sancties en de naleving daarvan. Zoals bekend legde de VS Rusland na de annexatie van de Krim een omvangrijk pakket sancties op, maar de gassector valt daar niet onder.