Het stormweer heeft dit weekend voor veel problemen gezorgd op zee. Schepen raakten stuurloos, liepen vast en verloren lading.


Bij het Duitse Waddeneiland Langeoog zit sinds zondagavond het bulkschip ‘Glory Amsterdam’ aan de grond. Het is maandagmorgen nog niet gelukt het schip weer los te trekken.

Het schip kwam in moeilijkheden in de storm Herwart, die afgelopen weekeinde over Duitsland en delen van Oost-Europa raasde. Het schip van 225 meter lengte en een breedte van 32 meter wierp zijn ankers uit en kwam daarmee muurvast te zitten.

De in 2006 gebouwde ‘Glory Amsterdam’ heeft geen lading aan boord, maar wel 1800 ton zware stookolie en 140 ton dieselolie. Volgens de autoriteiten is daarvan niets gelekt; het schip is volgens hen in goede staat. Pogingen tot lostrekken mislukten echter doordat in de regio nog windstoten met een kracht van 8 à 9 Beaufort kunnen optreden. Het schip vaart onder Panamese vlag voor Glory Ships Singapore en heeft een laadvermogen van ruim 70.000 ton.

Ten noordwesten van Vlieland raakte aan boord van het containerschip ‘MSC Eyra’ een opvarende om onbekende reden ernstige gewond. Een helikopter heeft het bemanningslid naar het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam overgevlogen. Het in 1982 gebouwde 200 meter lange containerschip verloor door het weer ook een container.

Bij Terschelling is het platformbewakingsschip ‘Drifa’ van Glomar Offshore in de problemen geraakt. De bemanning verloor de controle over het schip door ernstige motorproblemen waardoor het stuurloos ronddreef. Ook waren door een grote golf op twee na alle ruiten uit het stuurhuis gelagen. De reddingsboot ‘Arie Visser’ slaagde erin om een sleepverbinding tussen de sleepboot ‘Guardian’ en de stuurloze ‘Drifa’ te maken, dat naar Den Helder wordt gesleept.