Panalpina heeft over de eerste negen maanden van dit jaar een aangepaste nettowinst van 42,1 miljoen euro behaald, een kleine verbetering van 1,7 miljoen euro.Het bedrijfsresultaat steeg met bijna vier miljoen euro naar 62,3 miljoen euro.

Indien de lopende reorganisatiekosten van Panalpina in de cijfers worden meegenomen, ziet het financiële plaatje er echter geheel anders uit en presenteerde het Zwitserse expeditiebedrijf een minder resultaat (-33%) dit jaar vergeleken met het boekjaar 2016. Ook het feit dat de brutowinst met 6% is gedaalde naar 880 miljoen euro over de eerste drie kwartalen geeft aan dat Panalpina de problemen nog niet geheel heeft overwonnen uit de afgelopen jaren. Panalpina heeft met de resultaten dan ook de verwachtingen uit de financiële markt niet waargemaakt. Daar was gehoopt op hogere resultaten.

Het vrachtvolume uit de belangrijkste bedrijfsonderdelen, luchtvracht en zeevracht, stegen met respectievelijk 8 en 4% meer dan het marktgemiddelde, aldus het bedrijf. Daarbij blijft de winstmarge in de containervaart onder druk staan en is het resultaat uit die activiteit ‘niet tevredenstellend’, aldus topman Stefan Karlen. Beter gaat het met de winstgevendheid uit het luchtvrachtvervoer en de contractlogistiek. Hij spreekt bij deze activiteiten van een ’solide prestatie’.

De omzet van Panalpina nam dit boekjaar toe van 3,34 miljard euro naar 3,52 miljard euro.