De Turkse logistieke dienstverlener Ekol heeft zijn nieuwe ro/ro-terminal geopend in de Turkse haven van Yalova.


Ekol investeerde veertig miljoen euro in grond en installaties. De terminal, bedoeld voor zowel import als export naar en uit Turkije, meet 80.000 vierkante meter en heeft een capaciteit voor vijfhonderd trailers.

De terminal telt twee ramps en beschikt onder meer over een röntgeninstallatie voor ladingonderzoek, een laboratorium, een douanekantoor en voorzieningen voor chauffeurs. De terminal vervangt die in Haydarpasa.

Ekol mikt onder meer op het vervoer van trailers met levensmiddelen en auto-onderdelen over zee en ziet de nieuwe terminal ook als uitvalsbasis naar het Midden-Oosten. Inmiddels is het eerste schip in Yalova al vertrokken. Het is de ‘Qezban’, met bestemming Triëst in Noord-Italië.

Met de aanleg waren twee jaren gemoeid, waarin ook gerechtelijke processen aan de orde waren. Met ro/ro-vervoer via Yalova denkt Ekol jaarlijks vier miljoen kilometers aan landvervoer te besparen.