Het Poolse OT Logistics verzorgt de komende zeven jaar de totale overslag in de haven van het Kroatische Rijeka. Het bedrijf wil zijn belang in deze haven uitbreiden tot 50% plus één aandeel.


Rijeka, aan de Adriatische Zee, geldt als concurrent van onder meer de Sloveense haven van Koper en het Italiaanse Triëst. Deze havens zien zich als alternatieven voor de Noordwest-Europese havens in de containeroverslag van lading met zuidelijke en oostelijke bestemmingen in Europa.

OT Logistics heeft zijn belang in havenbedrijf Luka Rijeka inmiddels uitgebreid van 20,81% naar 32,56%. De andere aandeelhouders zijn Allianz ZB, de Kroatische dochter van de Duitse verzekeraar, en de bank ERSTE.

Op termijn wil topman Zbigniew Nowik van OT Logistics dit belang uitbreiden tot een meerderheid. De haven van Rijeka, tot dusver vooral van regionaal belang voor Kroatië zelf, wil hij internationaliseren. Rijeka moet volgens hem een veel grotere rol gaan spelen voor de in- en uitvoer van Midden- en Oost-Europa, waaronder Polen.