De Amerikaanse destroyer ‘USS John S. McCain’, die in augustus was betrokken in een aanvaring met dodelijke afloop, wordt door Smit Salvage naar Japan gebracht voor reparatie.


Het schip wordt gerepareerd op een Japanse marinewerf in Yokosuka en en de werkzaamheden beginnen deze maand nog, nadat het schip is aangekomen. Volgens de Amerikaanse marine hebben inspecties in Singapore uitgewezen dat de reparatiewerkzaamheden daar tegen de laagste kosten kunnen worden uitgevoerd en het schip het snelst weer in gebruik kan worden genomen.

De marine heeft geen prijs of reparatieduur publiekelijk bekendgemaakt, maar volgens het U.S. Naval Institute, dat zich berust op informatie van de marine zelf, is er een bedrag van 223 miljoen dollar met de reparatie gemoeid en zullen de werkzaamheden een jaar duren.

Boskalis-dochter Smit Salvage is ingeschakeld voor het transport van het gehavende schip. Die zal daar volgens de marine een zware ladingschip voor inzetten. Begin september won Boskalis ook de transportopdracht voor de ‘USS Fitzgerald’ dat dit kwartaal door Dockwise van Japan naar Pascagoula, Mississippi wordt gebracht.

De ‘USS John S. McCain’ kwam op 21 augustus in aanvaring met de tanker ‘Alnic MC’. Tien opvarenden van de Amerikaanse destroyer kwamen daarbij om het leven. Het was de tweede ernstige aanvaring in korte tijd. In juni kwam de ‘USS Fitzgerald’ nabij Japan in aanvaring met een containerschip. Toen kwamen zeven bemanningsleden van de marine om het leven.