Directeur Martin Dorsman verlaat de Nederlandse redersvereniging KVNR om aan te treden als secretaris-generaal bij de Europese overkoepelende brancheorganisatie ECSA.


Dorsman trad in 2006 als plaatsvervangend directeur bij de Nederlandse redersvereniging aan en nam in 2011 het stokje over als directeur. Voor zijn tijd bij de redersvereniging werkte hij als beleidsadviseur bij het voormalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat, waar hij werkte aan fiscaal beleid voor de scheepvaart en de Betuweroute.

In de afgelopen jaren heeft Dorsman zich bij de KVNR hard gemaakt voor verbetering van het Nederlandse scheepsregister en de inzet van beveiligers aan boord, ter bescherming van piratenaanvallen. Bij ECSA zal hij zich onder andere gaan inzetten voor de vergroening van de scheepvaart en een versterking van het maritieme vestigingsklimaat in Europa. Door de aanstaande Brexit is de vrees ontstaan dat straks net buiten de Europese Unie een aantrekkelijk maritiem centrum wordt opgericht.

Dorsman vervangt Patrick Verhoeven, die ruim vier jaar de functie van secretaris-generaal bij ECSA heeft bekleed. Verhoeven is per september dit jaar aangetreden als directeur bij de International Association of Ports and Harbors (IAPH). De havenindustrie is Verhoeven welbekend. Voor zijn tijd bij ECSA was hij twaalf jaar lang actief als secretaris-generaal bij de European Sea Ports Organisation (ESPO).

Dorsman begint zijn nieuwe functie bij ECSA per 1 november dit jaar.