Het amper halfjaar oude containerschip ‘Kea Trader’, dat nog steeds vast ligt op het Durand rif, is dusdanig gehavend dat het na de berging wordt gesloopt. Dat meldt scheepseigenaar Lomar Shipping.


De romp, het roer en de schroef zijn ernstig beschadigd en alle dubbele bodemtanks zijn daardoor aangetast. Ook stroomt er water binnen in de vijf laadruimen. Het waterniveau wordt onder controle gehouden met externe pompen om schade aan de lading zoveel mogelijk te voorkomen.

Verwacht wordt dat er nog meer schade is op plekken die vanwege weersomstandigheden nog niet zijn geïnspecteerd. Bovendien verslechtert de de staat van het schip nog steeds door de deining en de rotsen waar het schip op ligt.

De ‘Kea Trader’ ligt sinds 12 juli vast op het Durand rif vlakbij Nieuw-Caledonië. Het schip was onderweg van Papeete in Frans-Polynesië naar Noumea in Nieuw-Caledonië toen het op om nog onbekende oorzaak op het rif vastliep.

Het Nederlandse bergingsbedrijf Ardent is ingeschakeld om het schip te bergen, maar die operatie wordt bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden in het gebied. OM het schip lichter te maken moeten de 756 containers aan boord worden gelost. Omdat vanwege de deining er wekenlang geen barges langszij konden komen, is daarvoor een Sikorski Skycrane helikopter ingezet. Die heeft ruim 300 lege containers van boord gehaald.

De helikopter heeft de locatie ondertussen verlaten. De overige containers worden nu met barges en de kranen van de ‘Kea Trader’ gelost. Op vrijdag 29 september waren er in totaal 532 containers gelost. Die worden met de barges alsnog naar Noumea gebracht.

De ‘Kea Trader’ was in april dit jaar van de werf gekomen en wordt sinds zijn oplevering gecharterd door het Groningse Seatrade, die het schip had ingezet op zijn Meridian rond-de-wereld-dienst.