Vakbond FNV Nautilus heeft de aangekondigde demonstratieve actie tegen Stena Line afgeblazen, omdat het bedrijf de gevraagde werkgelegenheidsgarantie heeft afgegeven.


Het bedrijf, de bond en de ondernemingsraad delen gezamenlijk mee ‘dat de door Stena Line aangedragen aanpassingen van de strategie geresulteerd hebben in een werkgelegenheidsgarantie’. Het varend personeel had die geëist met het oog op de vervanging van twee schepen begin volgend jaar. Het bedrijf gaat andere schepen inzetten die inclusief personeel worden gehuurd.

Bij wijze van protest tegen mogelijke ontslagen wilde de bemanning van de ‘Stena Hollandica’ vanmiddag luid toeterend en met spandoeken behangen langs het Stena-kantoor in Hoek van Holland varen. Ook vier andere schepen zouden een soortgelijke actie houden.

Stena-directeur Annika Hult zegt ‘alle begrip te hebben voor de onrust die bij de zeevarenden was ontstaan’. Volgens haar is de capaciteitsuitbreiding een complex traject, dat veel tijd en zorgvuldig handelen verlangt. De ferryrederij gaat nog een schip vervangen. Het nieuwe schip wordt door Stena Line bemand, waardoor het bedrijf de werkgelegenheid kan garanderen.