Het offshore boorbedrijf Seadrill van de Noorse scheepvaartycoon John Fredriksen heeft vandaag in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd.


Het gaat om een geplande operatie, bedoeld om een doorstart en een herfinanciering mogelijk te maken van het exploratiebedrijf, dat een vloot van bijna zeventig booreilanden en -schepen exploiteert. De groep heeft na langdurige onderhandelingen overeenstemming bereikt met zijn geldverstrekkers over herfinanciering van 5,7 miljard dollar aan leningen en een kapitaalinjectie van nog eens één miljard.

Op grond van dat akkoord hoeft Seadrill op die 5,7 miljard tot 2020 niet af te lossen. Door het bedrijf door een faillissement te laten gaan, vervallen de vorderingen van de niet-preferente schuldeisers voor het overgrote deel. Wel kunnen ze hun vorderingen tot een bedrag van maximaal 2,3 miljard dollar in aandelen omzetten, waarmee ze een belang van maximaal 15% in Seadrill in handen kunnen krijgen.

Volgens topman Anton Dibowitz steunt 40% van de huidige obligatiehouders en 97% van de preferente schuldeisers het plan voor de doorstartoperatie. Het is nu aan de rechter om te beoordelen of die in het belang is van een meerderheid van de schuldeisers. Wanneer die beslissing valt, is nog onbekend.