IJs en weder dienende laadt de ‘Dockwise Vanguard’ deze week in de Alexiahaven op de Maasvlakte Heerema’s ‘Hermod’ voor zijn laatste reis naar Zhoushan in China.


De bijna veertig jaar oude kraangigant wordt ontmanteld en gerecycled op de werf van Zhoushan Changhong International Ship Recycling. Havenbedrijf Rotterdam omschrijft de operatie als ‘een fraai staaltje Hollands Glorie’, omdat er twee baanbrekende Nederlandse bedrijven bij zijn betrokken.

De ‘Vanguard’ van Boskalis-dochter Dockwise is ’s werelds grootste afzinkbare zware ladingschip, terwijl de ‘Hermod’ en het zusterschip ‘Balder’ jarenlang ’s werelds grootste kraaneilanden waren. Ze zijn negentig meter hoog, 86 meter breed en 154 meter lang. De ‘Hermod’ kan ruim 8.000 ton heffen.

Het moment dat de ene krachtpatser de andere aan boord neemt, is afhankelijk van de weersomstandigheden. De ‘Vanguard’ ligt al in de Alexiahaven, de ‘Hermod’ is nog afgemeerd in het Calandkanaal. Die vaartocht neemt ongeveer vier uur in beslag, maar kan alleen onder rustige weersomstandigheden worden gemaakt. Het Havenbedrijf gaat er van uit dat de ‘Hermod’ rond 15 september kan worden ‘verhaald’.