Emir Z.H. Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani van Qatar heeft de met zijn familienaam verbonden haven van Hamad officieel ingehuldigd.


Het emiraat ontwikkelt Hamad Port als alternatief voor het overbelaste Doha, dat op termijn wordt omgebouwd tot cruisehaven. De nieuwe haven zal een belangrijke rol spelen in de aanvoer van bouwmaterialen en andere goederen in de aanloop naar de WK voetbal in 2022, die de FIFA aan de woestijnstaat heeft toegewezen.

Het havenproject maakt deel uit van het programma Qatar National Vision 2030 en voorziet in een compleet nieuw havengebied met een oppervlakte van zo’n twintig vierkante kilometer. Met het nu lopende programma is een investering gemoeid van ruim zeven miljard dollar. Daarmee wordt onder meer 7,5 miljoen teu aan container-overslagcapaciteit gerealiseerd.

De Belgische aannemer Deme heeft een aanzienlijk deel van dat budget naar zich weten te trekken. Dochterbedrijf Medco (Middle East Dredging Company) heeft onder meer het twintig kilometer lange toegangskanaal en een bassin voor een aangrenzende marinebasis uitgebaggerd. Daarbij heeft de onderneming 45 miljoen kubieke meter materiaal weggebaggerd en afgegraven, waarvan een groot deel rotsachtig gesteente. Het bedrijf voegt eraan toe dat daarbij zeegras, koraal en mangrove ‘veilig zijn verplaatst’.

Volgens Deme moest het project in de aanloop naar de WK voetbal onder grote tijdsdruk worden uitgevoerd, maar konden de eerste containerschepen al enkele maanden eerder worden afgehandeld dan gepland. Medco heeft ook de opdracht binnengehaald voor het verleggen van het toegangskanaal naar de haven van Doha.

Qatar ziet de haven overigens ook als een belangrijk middel om zijn afhankelijkheid van buurlanden te verminderen. Dat is een belangrijk punt voor het emiraat, dat door omringende Arabische landen met een boycot wordt bedreigd. Met de ingebruikneming van Hamad Port kunnen grote containerschepen het land rechtstreeks aanlopen. Nu loopt de containerstroom nog grotendeels via de havens in de Verenigde Arabische Emiraten.