Het varend personeel van Stena Line geeft eind deze maand ‘een vlootbreed signaal’ als protest tegen mogelijke ontslagen.


Wat dat signaal wordt, wil een woordvoerder van vakbond FNV Nautilus nog niet zeggen. ‘Het gaat in elk geval niet om een staking’, is al wat hij kwijt wil. De bond ligt al enige tijd in de clinch met de directie van de ferryvervoerder.

Stena vervangt begin volgend jaar twee schepen op de route Europoort-Harwich door twee grotere schepen, die inclusief personeel worden gehuurd. Daardoor dreigen de banen van de huidige bemanningen te vervallen. Het bedrijf is nog ook op zoek naar een derde schip voor de route. Als dat zonder bemanning gehuurd kan worden, biedt dat mogelijk voldoende soelaas.

Op een personeelsbijeenkomst gisteren aan boord van de ‘Stena Hollandica’ onderschreven de vakbondsleden opnieuw het uitgangspunt dat niemand mag worden ontslagen als gevolg van de schepenwissel. Volgens de bond verzekert directeur Annika Hult de opvarenden tijdens een reeks scheepsbezoeken dat ze zich tot het uiterste zal inspannen om ontslagen te voorkomen, maar geeft ze geen garanties.