Expediteurs in Nederland voerden in het tweede kwartaal hun omzet gemiddeld 7,5% op van jaar op jaar. Ze waren daarmee koploper in de transportsector, die een omzetgroei van 4,5% kende.


Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Goede zaken deden in het tweede kwartaal ook koeriers, expres- en pakjesvervoerders, die de omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar met 6,5% verhoogden.

Het wegvervoer kwam aan een omzetgroei van ruim 6%. Het vervoer door de lucht en de binnenvaart deden het met ruim 5% eveneens goed. De zee- en kustvaart groeide in omzet ruim 3%. In de opslagsector steeg het zakencijfer gemiddeld ruim 1%.

Een nulgroei deed zich voor in de bedrijfstak laad-, los- en overslag. Dienstverleners in de luchtvaart, waaronder de luchthavens, zagen de omzet 2,3% stijgen. Dit was toe te schrijven aan de sterke groei van het aantal passagiers, met 10,5%. Overigens was de omzet hier vorig jaar in de laatste drie kwartalen flink gedaald door tariefsverlagingen.

Het CBS meet ook het vertrouwen van ondernemers in de transportsector. De ‘sentimentsindicator’ bereikte een waarde van plus 7,5, wat betekent dat de meeste ondernemers de toekomst gunstig inzien. Ze voorzien een aanhoudende omzetstijging en verder economisch herstel.

Dit ondernemersvertrouwen kwam in 2011 op waarden tegen de plus 10 uit, maar daalde in de loop van dat jaar scherp naar niveaus van min 10 en zelfs bijna min 20 in het tweede kwartaal van 2013. Daarna volgde een stijging tot boven nul in 2014. Sindsdien waren de meeste ondernemers positief gestemd over de gang van zaken.

In het personenvervoer stegen de omzetten in het tweede kwartaal gematigd. Taxi’s moesten het doen met ongeveer 2,5% omzetgroei. Het openbaar vervoer kende nauwelijks een omzetstijging. Opmerkelijk was in het tweede kwartaal dat verhuizers nog geen 2% omzetstijging boekten.

De laatste jaren heeft de verhuisbranche het door de hausse in de huizenverkoop druk, maar in april, mei en juni van dit jaar hebben kennelijk vrij weinig mensen een nieuwe woning betrokken. Ze waren, zoals uit de omzetgroei in de luchtvaart blijkt, eerder bezig met hun vakantie.