Maersk Supply Service is met twee scheepswerven overeengekomen om de oplevering van negen bestelde offshore-vaartuigen uit te stellen.


De Noorse Kleven-werf heeft erin toegestemd om vijf van een serie van zes zogenoemde anchorhandling tug/supplyvessels ongeveer een jaar later af te leveren, waarmee de laatste begin 2019 in de vaart komt. Het zijn schepen van 95 meter lengte met een uitzonderlijk grote trekkracht van 230 ton en een vermogen van 23.600 pk.

De Chinese Cosco Dalian-werf heeft er op zijn beurt mee ingestemd dat drie van de vier bestelde duikmoederschepen ongeveer een jaar later zullen worden overgedragen. De laatste van de vier 138 meter lange schepen zal in de loop van volgend jaar in de vaart komen. Met het totale programma schuiven de Denen een betalingsverplichting van zo’n 400 miljoen doller voor zich uit.

De offshore-dochter van de APM-groep heeft de vloot onder druk van de crisis in de buitengaatse olie- en gasindustrie het afgelopen jaar al met tien schepen tot 44 eenheden afgeslankt. Het bedrijf rapporteerde over het derde kwartaal een verlies van tien miljoen dollar, een forse verbetering ten opzichte van het deficit van 106 miljoen dollar in dezelfde periode van vorig jaar.