Zeevarenden van Stena Line in Hoek van Holland eisen van de directie dat de vervanging van twee ro/ro-schepen begin volgend jaar niet tot gedwongen ontslagen leidt.


Vakbond FNV Nautilus heeft namens de werknemers een ultimatum uitgebracht, waarin de directie tot volgende week dinsdag 10.00 uur de tijd krijgt om die garantie af te geven. Ook wil de bond voor 1 oktober een toekomstvisie van de directie op Stena Line BV Nederland.

Die twee eisen zijn gistermiddag geformuleerd op een ledenvergadering aan boord van de ferry ‘Stena Hollandica’. Volgens vakbondsleider Marcel van Dam waren daarbij zo’n vijftig zeevarenden aanwezig. Volgens hem was de sfeer gespannen: ‘Sommigen wilden gelijk maar voorkomen dat het schip op tijd zou uitvaren’.

Volgende week dinsdag belegt de bond een soortgelijke bijeenkomst. Als de directie voor die tijd niet op het ultimatum ingaat, wordt er een besluit over mogelijke acties genomen. Volgens Van Dam krijgt de bijeenkomst dan het karakter van een ‘driekwartvergadering’: als meer dan driekwart van de aanwezigen instemt met het voeren van acties, zal de bond die organiseren.

De onrust vloeit voort uit de aankondiging van Stena dat de twee schepen die nu op de route Europoort-Harwich varen, begin volgend jaar vervangen worden door twee grotere schepen, die compleet met bemanning gehuurd worden. Daardoor komen de banen aan boord van de huidige ro/ro-schepen ‘Capucine’ en ‘Severine’ in gevaar. De bond sluit niet uit dat het bedrijf deze ‘wisseltruc’ in de toekomst vaker wil toepassen.

De Stena-directie laat via een externe woordvoerder weten alles in het werk te zullen stellen om gedwongen ontslagen te vermijden. De woordvoerder bestrijdt dat er sprake is van onrust onder het personeel, maar zegt de zorgen te begrijpen.