Op de ferry ‘Kaunas’ van DFDS is een precaire situatie ontstaan doordat de Turkse en Oekraïense regering twaalf illegale migranten geen toestemming geven om voet aan land te zetten.


De twaalf migranten zijn op 27 juli in Turkije aan boord geklommen en hoopten met het schip Europa te bereiken, maar werden door de bemanning van het schip ontdekt. Sindsdien poogt DFDS om de migranten van boord te krijgen, maar vooralsnog wil geen enkel land de twaalf vluchtelingen accepteren.

De ‘Kaunas’ vaart tussen Turkije en Oekraïne en wordt door DFDS gecharterd aan een Oekraïens bedrijf dat Ukraferry heet. Het schip vaart onder vlag van Litouwen.

De vluchtelingen zijn inmiddels al drie weken aan boord en leven op gespannen voet met de 20-koppige bemanning van het schip. ‘Het is een tragische situatie voor deze vluchtelingen, maar het is ook bijzonder voor onze opvarenden’, zegt DFDS CEO Niels Smedegaard in een interview met Shippingwatch. ‘Er zijn al voorvallen geweest – geen gewelddadige, maar wel gevaarlijke – met deze mensen, die geagiteerd zijn dat ze niet naar Europa gaan en niet terug willen naar Turkije.’ Het bedrijf heeft ongewapende beveiligers ingeschakeld die de hutten bewaken waarin de migranten verblijven.

De rederij blijft proberen om een oplossing te vinden met de Turkse, Oekraïense en Litouwse regering. Turkije en Oekraïne zeggen echter beiden dat DFDS niet kan bewijzen dat de vluchtelingen in hun land is ingeklommen, mede omdat de vluchtelingen geen documenten hebben. DFDS heeft ondertussen ook de hulp van de EU ingeschakeld, maar vanwege de spanning tussen Turkije en Brussel heeft ook dat nog geen resultaat opgeleverd.