De haven van Antwerpen beschikt vanaf deze week voor het eerst in zijn geschiedenis over drijvende droogdokken ten behoeve van de eigen vaartuigen.


Daarmee komt een eind aan een tijdperk van anderhalve eeuw van vaste droogdokken op het Eilandje, een in Antwerpen zeer bekend deel van het oude havengebied. De droogdokken op het Droogdokkeneiland aan de Droogdokkenweg moeten plaats maken voor de bouw van een nieuw maritiem museum in wat dan weer het Droogdokkenpark moet worden.

Het Havenbedrijf pakt groot uit met dit ‘nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van zijn scheepsherstelling’ en organiseert komende zondag een publieksdag en morgen een ‘sneak preview’ voor de pers. Het eerste van de twee drijvende dokken is maandag aangekomen, het tweede wordt komende maandag verwacht.

Ze zijn gebouwd door de Nederlandse scheepsbouwer Ravestein in Deest en zijn respectievelijk 55 en 45 meter lang. Daarmee is een investering van 13 miljoen euro gemoeid.