Stena Line geeft geen garantie dat de vervanging van twee vrachtferry’s op de route Europoort–Harwich begin volgend jaar niet tot gedwongen ontslagen leidt.


Dat heeft een delegatie van vakbond FNV Nautilus te horen gekregen in een ontmoeting met de bedrijfsleiding. Wel heeft directeur Annika Hult de verzekering gegeven dat het bedrijf zich tot het uiterste zal inspannen om de opvarenden van de twee huidige schepen, de ‘Capucine’ en ‘Severine’ binnen het bedrijf te herplaatsen.

De bond belegt morgen een ledenvergadering aan boord van de ‘Stena Hollandica’ om de verdere koers te bepalen. Uitgangspunt blijft ‘dat niemand de WW in gaat’. In het gesprek heeft de directie gezegd te overwegen om met drie in plaats van met twee schepen op Harwich te gaan varen, wat soelaas zou kunnen bieden voor de zeevarenden.

De onrust ontstond vorige maand toen Stena aankondigde twee grotere schepen in te gaat zetten, die inclusief bemanning worden gehuurd. FNV Nautilus sprak toen van een ‘wisseltruc’ en is er niet gerust op dat de ferryrederij die in de toekomst niet vaker wil toepassen.