CMA CGM en Hapag-Lloyd zijn twee van de vier bedrijven die gezamenlijk 13 miljoen dollar investeren in NYSHEX, een online boekingsplatform voor containertransport.


NYSHEX is een jong bedrijf dat begin 2016 begon met proefdraaien. Ondertussen maken naast CMA CGM en Hapag-Lloyd ook MOL en OOCL gebruik van het platform. Het bedrijf omschrijft zichzelf als een beurs, omdat het principes van de aandelenbeurs van New York en Chicago gebruikt om verladers en NVOCC’s transportcontracten te laten inkopen. De naam staat voor New York Shipping Exchange.

NYSHEX fungeert als een online boekingsplatform waar containerrederijen diensten aanbieden. Verladers en expediteurs kunnen eenvoudig laadruimte op die diensten boeken. Belangrijk detail daarbij is dat de contracten die worden gesloten een vaste, all-in prijs hebben waar de rederijen aan kunnen worden gehouden. Containers kunnen door de rederijen niet straffeloos vooruitgeschoven worden naar latere tijdstippen.

Oprichter en CEO Gordon Downes heeft het platform ontwikkeld om een einde te maken aan de onbetrouwbare containerdiensten van de rederijen, die volgens hem het gevolg zijn van een vicieuze cirkel.

Sinds de financiële crisis in 2008 zijn containerdiensten onbetrouwbaarder geworden, waardoor verladers en expediteurs containers dubbelboeken om zichzelf te garanderen van transport. Vanwege de ‘no shows’ die dat oplevert voor rederijen zijn die hun schepen gaan overboeken, om er zeker van te zijn dat deze vol zitten. Het gevolg daarvan is dat zij teveel geboekte containers vooruit schuiven, wat ertoe leidt dat verladers hun diensten onbetrouwbaar vinden en dus ook hun volgende ladingpartij weer dubbelboeken.

CMA CGM CEO Rodolphe Saadé ziet in NYSHEX een belangrijk middel om de rederij verder te digitaliseren. Hapag-Lloyd investeert ‘omdat wij geloven dat NYSHEX kan helpen om de uitdaging van onbetrouwbaarheid en onvoorspelbaarheid in de containerindustrie op te lossen, door te verzekeren dat beide partijen zich aan de afspraak houden’, aldus CCO Thorsten Haeser van de Hamburgse rederij. Naast de twee rederijen investeren ook GE Ventures en Goldman Sachs in het platform.