HHLA, de grootste terminalbeheerder in de haven van Hamburg, verwerkte in het eerste halfjaar 3,6 miljoen teu aan containers, 12% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.


De drie terminals die Hamburger Hafen und Logistik AG in Hamburg exploiteert, profiteerden vooral van het toenemende feedervervoer van en naar havens aan de Oostzee. De overslag van feedercontainers steeg in de eerste zes maanden 22,4%. Een grote stijging (16,1%) was er ook in de overslag van containers van en naar Azië.

De omzet van HHLA nam 9% toe tot 623 miljoen euro en het brutobedrijfsresultaat met 48% tot 99 miljoen euro. In de havenlogistiek (voornamelijk overslag) steeg het operationele resultaat 54% tot bijna 91 miljoen euro.

Volgens Angela Titzrath, bestuursvoorzitter van HHLA, heeft het bedrijf tijdens de herschikking in de mondiale containervaart en de vorming van nieuwe allianties zijn positie goed weten te behouden. Hamburg concurreert met andere grote Europese havens als Bremen, Rotterdam en Antwerpen en heeft klaarblijkelijk zijn marktaandeel nog kunnen verbeteren.

HHLA is ook via verscheidene dochterbedrijven een aanbieder van intermodaal vervoer. Hier werd een groei bereikt van ongeveer 8% tot 744.000 teu. Het spoorvervoer nam 5,9% toe tot 568.000 teu, het wegvervoer met bijna 12% tot 158.000 teu. Het brutoresultaat dat met het landvervoer werd behaald, steeg fractioneel tot 34,9 miljoen euro.

Voor het hele jaar rekent HHLA op een operationeel resultaat van 150 tot 170 miljoen euro. De havenoverslag zal een brutoresultaat van 135 tot 155 miljoen euro behalen. Het bedrijf rekent erop dat het met de conjunctuur in de rest van het jaar nog wel goed zit.