De Panama Canal Authority (PCA) hoeft het aannemersconsortium GUPC niet de geëiste 193 miljoen voor overwerk bij de verbreding van het kanaal te betalen.


PCA-directeur Jorge Quijano heeft via zijn Facebookpagina wereldkundig gemaakt dat het arbitrage-instituut van de International Chamber of Commerce dat heeft besloten. Die heeft dat zelf echter nog niet bevestigd.

GUPC is een consortium van het Spaanse Sacyr, het Italiaanse Salini Impregilo, het Belgische Jan De Nul en Constructura Urbana uit Panama. Tijdens de uitvoering van het megaproject met een waarde van bijna zes miljard dollar ontstond een hooglopend conflict over de verdeling van extra kosten die de aannemers moesten maken, dat uitmondde in een reeks rechtszaken.

Deze zaak heeft betrekking op de bouw van ‘tijdelijke waterinfrastructuur’ bij het sluizencomplex aan de westelijke ingang. De arbiters hebben volgens de kanaalbaas ook bepaald dat GUPC bijna 23 miljoen euro aan proceskosten moet vergoeden.