Het Havenbedrijf van Antwerpen heeft zich ingekocht in de nieuwe Braziliaanse haven Porto do Açu in de deelstaat Rio de Janeiro.


Dit meldt de Gazet van Antwerpen. Volgens de krant legt de havenbeheerder tien miljoen dollar op tafel voor een belang van iets meer dan 1%, met een optie die te verdubbelen. Volgens havenschepen en bestuursvoorzitter Marc van Peek levert de overeenkomst jaarlijks anderhalf miljoen aan consultancy fee op.

Hij denkt dat de Antwerpse haven kan profiteren van het Braziliaanse project in de vorm van nieuwe ladingstromen. Porto do Açu is in 2014 operationeel geworden en wordt ontwikkeld door de Braziliaanse Prumo Logistics Group en de Amerikaanse investeerder EIG Global Energy Partners. Het havencomplex heeft een oppervlakte van negentig vierkante kilometer en is met een waterdiepte van 23 meter vrijwel onbeperkt toegankelijk.

Porto do Açu beschikt over een tankterminal die is ontwikkeld voor het Duitse Oiltanking en onder meer voor Shell werkt. Verder is er de bullterminal Ferroport, die in 2014 openging en vorig jaar al zestien miljoen ton ijzererts verwerkte.