Expediteur en logistiek dienstverlener Kuehne + Nagel verhoogde de netto-omzet in de eerste helft van dit jaar 8,2% tot ruim 8,8 miljard Zwitserse frank, maar zag de winst nauwelijks toenemen.


De omzet bedroeg 8,815 miljard frank, exact acht miljard euro. Daarop werd een bedrijfsresultaat voor belastingen, rente en bijzondere posten behaald van omgerekend 502 miljoen euro. In franken was dat 1,3% meer dan in de eerste helft van vorig jaar.

Kuehne + Nagel vergrootte zijn omzet en marktaandeel in zee- en luchtvracht en versterkte zich naar eigen zeggen ook in het landvervoer. In de zeevracht was er voor het concern uit Schindellegi een volumegroei van 7,7%. Dat lag volgens K+N boven de wereldwijde marktgroei.

De groei werd vooral behaald in de invoer en uitvoer van en naar de Verenigde Staten en Latijns-Amerika en in het vervoer in reefercontainers. De marges bleven echter achter. Dat wijt K+N aan de algemene druk op de tarieven en de zware concurrentie. De bruto-marge kwam evenwel nog uit op bijna 29% en het bruto-resultaat op 198 miljoen frank, een kleine 180 miljoen euro.

In de luchtvracht verwerkte de expediteur ruim 18% meer tonnage; volgens K+N was dat ongeveer het dubbele van de groei van de gehele markt. Groei was er vooral in het transport van bederfelijke waar, farmaceutica en goederen voor de vliegtuigindustrie. Het brutoresultaat nam 2,7% toe tot omgerekend 137 miljoen euro.

In het landvervoer werd de omzet 3,3% opgevoerd; de brutowinst steeg 3,5% in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. K+N zag meer groupagelading passeren, maar ook meer volle-wagenladingen en intermodale zendingen in zowel de Verenigde Staten als Europa. Het brutobedrijfsresultaat steeg aanzienlijk tot ruim 26 miljoen euro.