Seatrade en CMA CGM gaan samenwerken op een rond-de-werelddienst voor koelcontainers. Daardoor wordt de frequentie van de dienst verhoogd van elke tien naar elke zeven dagen.


De samenwerking betreft een vessel sharing agreement op een nieuwe rond-de-werelddienst voor koelcontainers. Die ontstaat uit een samenvoeging van CMA CGM’s Panama Direct line (die Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië verbindt, red.) en Seatrade’s Meridian-service, die begin dit jaar is opgericht.

De nieuwe dienst, die de naam PAD Meridian krijgt, wordt verzorgd door dertien schepen. Zes van Seatrade, zes van CMA CGM en één van de Franse rederij Marfret, die als derde partner in de overeenkomst betrokken is. De schepen kunnen allemaal minimaal zeshonderd reefers meenemen.

De nieuwe dienst zal vanuit Zeebrugge via onder andere Rotterdam en Londen naar de oostkust van de Verenigde Staten varen en vandaar de koers voortzetten naar Centraal-Amerika, de Pacifische eilanden Bora Bora en Nieuw-Caledonië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika, om vervolgens via Jamaica en de VS weer terug te keren naar Zeebrugge.

Volgens de partners is PAD Meridian de enige lijndienst die deze dekking biedt op een wekelijkse basis. De huidige Meridian-service van Seatrade kent een frequentie van 10 dagen en de PAD-service van CMA CGM vertrekt momenteel twee keer per maand.

De eerste afvaart van de nieuwe dienst is gepland in oktober dit jaar. De samenwerking moet eerst nog worden goedgekeurd door de betreffende mededingingsautoriteiten.

De volledige havenrotatie zal worden:
Zeebrugge – Londen Gateway – Rotterdam – Duinkerken – Le Havre – New York – Savannah (VS) – Kingston (Jamaica) – Cartagena (Colombia) – Papeete (Bora Bora) – Noumea (Nieuw-Caledonië) – Brisbane (Aus)
– Sydney (Aus) – Melbourne (Aus) – Nelson (NZ) – Napier (NZ) – Tauranga (NZ) – Pisco en Paita (Peru) – Kingston – Philadelphia (VS) – Zeebrugge.