Als gevolg van de vele fusies en overnames neemt de dominante positie van Europese reders in de containervaart af. Dat blijkt uit een analyse van Nieuwsblad Transport.


De top-5 van containerrederijen bestaat nu nog grotendeels uit Europese rederijen. Maersk Line op 1, MSC op 2, CMA CGM op 3 en Hapag-Lloyd op 5. Alleen de vierde plek wordt door een Aziatische carrier bezet, namelijk het Chinese Cosco. Daarnaast wordt elke alliantie, gelet op de grootte van de leden, momenteel aangevoerd door een Europese carrier. Maar dat zal binnenkort veranderen.

Met de nieuwe aangekondigde overname van OOCL door Cosco en het samengaan van de drie Japanse rederijen MOL, “K” Line en NYK Line ontstaan twee Aziatische containerrederijen van grote omvang. Cosco zal groeien tot een derde positie op de wereldranglijst en daarbij CMA CGM naar een vierde plek duwen, terwijl ONE na oplevering van al diens bestelde schepen Hapag-Lloyd uit de top-5 zal duwen.

Met die ontwikkeling verschuift ook de macht in de allianties. CMA CGM zal zijn positie als grootste rederij in Ocean Alliance verliezen aan Cosco, terwijl in The Alliance ONE het stokje overneemt van Hapag-Lloyd. Hoe groter een rederij is hoe meer gewicht deze inbrengt binnen een alliantie.