De Duitse deelstaat Nedersaksen wil dat de haven van Hamburg meer lading afschuift naar de diepzeehaven JadeWeserPort (JWP) bij Wilhelmshaven.


De minister-president van Nedersaksen, Stephan Weil (SPD), heeft in gesprek met de Weser-Kurier Hamburg opgeroepen meer samen te werken met Bremen en Nedersaksen, de deelstaten die samen achter de oprichting van JWP stonden.

Weil benadrukt zich niet met interne ‘Hamburgse aangelegenheden’ te willen bemoeien. ‘Ik weet alleen dat de Elbe haar natuurlijke grenzen heeft bereikt, dat de containerreuzen steeds groter worden en dat JadeWeserPort op de juiste plaats ligt.’

Daarmee bedoelt Weil dat de Hamburgse haven zonder verdieping van de Elbe voor de jongste categorie grote containerschepen steeds moeilijker bereikbaar wordt. JWP heeft, met een getijde-onafhankelijke diepte van 18 meter, dat probleem niet.

JWP werd in 2012 geopend en kende een aantal zeer moeizame jaren. Vorig jaar werd 482.000 teu aan containers overgeslagen, veel minder dan de 2,7 miljoen teu waarop de haven is berekend. Volgens Weil zal echter volgend jaar de mijlpaal van één miljoen teu worden bereikt.