Na maanden van speculatie en geruchten is de kogel door de kerk. Cosco Shipping koopt OOCL en wordt daarmee de derde containerrederij ter wereld.


Cosco heeft samen met SIPG een bod uitgebracht van 78,76 Hong Kong dollar per aandeel. Dat is ruim boven de koers van moederbedrijf OOIL, dat in de afgelopen vijf jaar niet boven de 56 Hong Kong dollar uitkwam. Door de bekendmaking is de koers van OOIL omhoog geschoten naar bijna 72 Hong Kong dollar.

Volgens het bod zal Cosco 90,1% van de aandelen krijgen en SIPG de overige 9,9%. De familie Tung, die met 68,7% in OOIL, grootaandeelhouder is van de rederij heeft al gezegd het bod van te accepteren. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door de aandeelhouders van Cosco en de betrokken mededingingsautoriteiten.

Door de overname groeit Cosco tot een capaciteit van 2,42 miljoen teu en daarmee nemen de Chinezen een derde in op de lijst van grootste carriers. CMA CGM verlaat daardoor voor het eerst sinds lange tijd de top-3 van grootste containerrederijen.

Lees ook: Familie Tung krijgt 6,3 miljard dollar voor OOCL