Obligatiehouders van Exmar buigen zich dinsdagmiddag in Oslo over een voorstel dat cruciaal is voor de toekomst van de Belgische aardgasrederij.


Ze moeten zich uitspreken over het plan om een lening van een miljard Noorse kroon (105 miljoen euro) met twee jaar te verlengen. Exmar moet die volgende maand aflossen, maar heeft het geld niet in kas. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd hangt dat samen met de eerder dit jaar mislukte verkoop van een belangrijke deel van de activiteiten aan Vopak.

De groep boekte de afgelopen twee jaar een negatief operationeel resultaat en probeerde eerder geld op te halen via de uitgifte van nieuwe obligaties. Dat mislukte, ondanks een in het vooruitzicht gestelde rentevergoeding van 10%, wat ongekend is in de huidige markt.

De kans dat de bestaande obligatiehouders instemmen met een verlenging van de lening lijkt veel groter, omdat bij Exmar bij een afwijzing een acuut liquiditeitsprobleem zou hebben. Daarmee zouden ze het risico nemen een groot deel van hun inleg kwijt te raken. Bovendien zouden ze een rente van rond de 9% tegemoet kunnen zien.

Eind vorig jaar was de totale schuldenlast van Exmar 559 miljoen euro, ongeveer vijf keer het bedrijfsresultaat (ebitda) van 116,5 miljoen. Analisten hebben er tegenover De Tijd bovendien op gewezen dat die schuldenlast op korte tijd zal verdubbelen als gevolg van het lopende investeringsprogramma en verliezen op de nieuwe, maar nog werkloze drijvende LNG-fabriek ‘Caribbean’.

De beurswaarde van Exmar is door de onrust over de schuldenberg tot minder dan 250 miljoen geslonken, ongeveer een kwart van de waarde in 2007.