De aankomst van ’s werelds jongste grootste containerschip, de 21.413 teu grote ‘OOCL Hong Kong’, is vertraagd. Het schip wordt rond 23.00 vanavond in Rotterdam verwacht.


De ‘OOCL Hong Kong’ is het derde recordschip dat in korte tijd de Rotterdamse haven binnenloopt. In mei kwam eerst de 20.150 teu grote ‘MOL Triumph’ de haven binnen, die kort daarna werd opgevolgd door ‘Madrid Maersk’ van 20.568 teu.

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam is de kans overigens groot dat er voorlopig een einde aan de wedloop om het grootste schip is gekomen. ‘Nadat rederijen decennia lang steeds grotere schepen bouwden, zetten de grote containerrederijen tegenwoordig in op verduurzaming van de vloot in plaats van schaalvergroting’, meldt de havenbeheerder. Daarbij wijst het Havenbedrijf erop dat Rotterdam goed bereikbaar is voor dit soort schepen, maar zij wereldwijd in steeds minder havens terecht kunnen.

Belangstellenden die dit ‘historische moment’ mee willen maken kunnen dat volgens het Havenbedrijf het beste doen in de duinen bij de Snackbar Smickel Inn ‘Balkon van Europa’. Daar kan rond 21.30 uur de ‘OOCL Hong Kong’ nog bij daglicht worden beschouwd.

Het schip blijft bijna twee dagen in Rotterdam liggen en zal ongeveer 6.000 containers laden en lossen bij de ECT Euromax Terminal op Maasvlakte 2. Op zaterdag en zondag worden er rondvaarten georganiseerd die langs het kolossale schip zullen varen.