Cosco is in vergevorderde gesprekken met OOCL over een overname van de rederij. De Chinese staatsrederij zou vier miljard dollar betalen in een deal die mogelijk al in juli wordt gesloten.


Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. OOCL’s eigenaar, de familie Tung, begint volgens een ingewijde te wennen aan het idee van een verkoop. ‘Het komt nu neer op de prijs en een aankondiging kan mogelijk volgende maand al komen’, zegt de persoon tegen de krant.

De rederijen werden in januari ook al genoemd als gesprekspartners in een mogelijke overnamedeal. Beide rederijen hebben toen ontkend. OOCL CEO Andy Tung stuurde destijds een interne e-mail aan het personeel van de rederij waarin hij de geruchten onwaar noemde. ‘Wij zijn niet op de hoogte van, noch betrokken bij, enig bod op OOIL of OOCL’, staat in de e-mail, die is gedateerd op 19 januari.

Tung benadrukte toen dat OOCL nooit één van de grootsten is geweest qua vlootgrootte. ‘Toch hebben we altijd effectief weten te concurreren met onze grootste marktgenoten, zowel in opwaartse als neerwaartse cycli, en hebben we één van de gezondste balansen binnen de industrie.’ OOCL wordt door concurrenten en analisten als één van de meest solide rederijen gezien. Met uitzondering van de crisisjaren 2009 en 2016 heeft de rederij sinds de eeuwwisseling altijd goede resultaten laten zien. Drewry bestempelde de in Hong Kong gevestigde carrier daarom als ‘de perfecte bruid’.

Cosco Shipping heeft op 17 mei de handel in aandelen gestopt vanwege een ‘reorganisatie van materiële activa’. De vorige keer dat de rederij de handel in aandelen staakte was in 2015, enkele maanden voordat de fusie met China Shipping werd aangekondigd.