De goederenoverslag in de Nederlandse havens is afgelopen jaar met 1% licht afgenomen. Dat was de eerste daling sinds de crisis in 2009, becijferde het CBS. In 2015 was er nog een recordoverslag.


In totaal werd er vorig jaar 398 miljoen ton goederen aangevoerd, 2% minder dan een jaar eerder. De afvoer van goederen was daarentegen 1,5% hoger dan in 2015 en kwam uit op 190 miljoen ton.

De verminderde aanvoer komt deels door de sluiting van een aantal kolencentrales. Ook de aanvoer van aardolie en andere natte bulkgoederen liep terug. De aanvoer van containers nam juist met 3,5% toe.

De aanvoer van containers stijgt verder door in de Rotterdamse haven. In het eerste kwartaal groeide de containeraanvoer daar met 9%. Sinds de containerterminals op de Tweede Maasvlakte in 2015 in gebruik zijn genomen, stijgt het aantal aangevoerde containers in Rotterdam sterk, aldus CBS.