Nederland is omhoog geschoten van de twaalfde naar de vierde plaats op de jaarlijkse ranglijst van scheepsvlaggen van de inspectieorganisatie Port State Control (PSC) .


Vorig jaar klom Nederland ook al zeven plaatsen op de lijst, die geldt als een indicatie voor de kwaliteit van een scheepsregister. De rangschikking is gebaseerd op het aantal gebreken dat PSC-inspecteurs aantreffen tijdens controles aan boord. Die vinden plaats in de havens van de 27 merendeels Europese PSC-landen.

Met die opmars voldoen de reders aan de doelstelling van minister Schultz, die vindt dat Nederland in de top-10 thuishoort. Toen de Nederlandse vlag een paar jaar geleden terugviel naar de negentiende plek, riep ze de reders op scherper aan de wind te varen.

Aan de top van de ranglijst doen zich deze keer een aantal opvallende verschuivingen voor. Zo maakt het Britse overzeese gebiedsdeel Kaaimaneilanden een sprong van de zestiende naar de eerste plaats, waar het Verenigd Koninkrijk zelf juist terugviel van plek twee naar elf. Ook de terugval van Zweden, van 1 naar elf, en van België, van zes naar veertien, is opmerkelijk te noemen.

Aan de andere kant van het spectrum vormen twaalf landen de zwarte lijst van PSC. Schepen uit die landen vertonen veel meer gebreken dan gemiddeld en krijgen regelmatig uitvaarverboden opgelegd. Helemaal onderaan die lijst bungelt de Republiek Congo, die vorig jaar overigens niet op de lijst voorkwam. Bijna een kwart van de 86 geïnspecteerde schepen uit Congo moesten eerst gerepareerd worden voordat ze weer uit mochten varen.

De andere elf zwakke broeders zijn bekende namen als Sierra Leone, Belize, Cambodja, Togo en Moldavië. Tanzania raakte zijn laatste plaats van de vorige lijst kwijt, maar dat was alleen te danken aan de entree van Congo want relatief nam het aantal aanhoudingen nog toe.

Ook nog opmerkelijk: Zuid-Korea, jarenlang een vaste waarde op de witte lijst, raakte die status kwijt en viel terug naar de grijze lijst van landen, die nog het een en ander te verbeteren hebben. Anderzijds wist de voormalige Britse kolonie Saint Vincent en de Grenadines juist door te schuiven van de zwarte naar de grijze lijst.